İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

 

 

 

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde çift anadal programlarının açılmasına, başvuru ve kabul koşullarına, yürütülmesine ve bitirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi çift anadal programlarına ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3 (1) Bu Yönerge, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmi Gazete’de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanan “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4 (1) Bu Yönergede geçen;

 

  1. Anabilim dalı: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi birimlerinin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci kabul eden anabilim dalını,
  2. Anadal: Öğrencinin başvuru tarihinde kayıtlı bulunduğu önlisans/lisans programını,
  3. Bölüm: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi birimlerinin Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile öğrenci kabul eden bölümünü,

        ç) Çift anadal (İkinci anadal): Öğrencinin başvurduğu ve kabul edildiği ikinci ön lisans/lisans programını,

  1. Rektör: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörünü,
  2. Senato: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosunu,
  3. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini,
  4. Kurul: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesine bağlı fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarının fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurulunu, ifade eder.

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Çift Anadal Programına İlişkin Esaslar

 

Çift anadal programının amacı ve açılması

 

MADDE 5-

(1) Çift anadal (ikinci anadal) programı; Üniversitenin önlisans/lisans programında eğitimlerini başarıyla sürdüren ön lisans programı öğrencilerinin aynı zamanda diğer ön lisans programlarında; lisans programı öğrencilerinin aynı zamanda diğer lisans programlarında veya önlisans programlarında ikinci bir önlisans/lisans programında diploma almak üzere öğrenim görmelerini sağlamak amacıyla açılır. Söz konusu ikinci anadal programı; Üniversitede yürütülen ön lisans/lisans programları arasından, ilgili bölüm/anabilim dallarının önerisi, kurulların kararı, Senatonun onayıyla kesinleşir ve ilgili bölüm/anabilim dallarının işbirliği ile yürütülür.

(2) İkinci anadal programı açacak bölümler her akademik yıl için en geç bir önceki eğitim-öğretim yılı sonunda alınacak öğrenci sayılarını belirler ve ilgili kurulların kararına sunar.

(3) Açılmasına karar verilen ikinci anadal programları, Senato onayından sonra öğrenci sayılarıyla birlikte ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu tarafından duyurulur.

(4) Hukuk, tıp ve sağlık programları ile mühendislik programları hariç olmak üzere, çift anadal yapılacak programların kontenjanları; programların kontenjanının %20’sinden az olmamak üzere ilgili kurullarca önerilir ve Senato kararı ile kesinleşir.

 

Başvuru ve kabul koşulları

MADDE 6 (1) Çift anadal programına kayıt ve kabul koşulları şunlardır:

 

a) Öğrenci ikinci anadal programına, anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda dokuzuncu yarıyılın başında, anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir.

 

b) Öğrencinin; ikinci anadal programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir.

 

c) Başvuru anında anadal programındaki genel not ortalaması en az 4 üzerinden 3 (veya 100 üzerinden 70) olan ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarıyla en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal programına başvurabilirler. Ayrıca başvuru anında anadal programındaki genel not ortalaması en az 4 üzerinden 3 (veya 100 üzerinden 70) olan ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarıyla en üst yüzde yirmisinde yer almayan öğrencilerden çift anadal yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olanlar da çift anadal programına başvurabilirler.

 

ç) Bir öğrenci aynı anda birden fazla ikinci anadal programına kayıt yaptıramaz. Ancak, aynı anda hem ikinci anadal hem de yan dal programına kayıt yaptırabilir.

 

d) İkinci öğretim öğrencileri örgün öğretim programlarını, örgün öğretim öğrencileri de ikinci öğretim programlarını ikinci anadal programı olarak seçebilir.

 

e) Bölümlere yapılan başvuruların kontenjanı aşması durumunda sıralama genel not ortalamasına göre yapılır. Eşitlik durumunda programı yakın olan bölüm öğrencileri tercih edilir.

 

f) Yetenek sınavıyla öğrenci alınan programa çift anadal için başvurulduğunda, yapılacak yetenek sınavında başarılı olma şartı aranır.

g) Çift anadal programına kabul edilebilmek için disiplin cezası almamış olmak şarttır.

 

 

Programın yürütülmesi

MADDE 7 (1) Çift anadal programı aşağıdaki şekilde yürütülür:

 

  1. Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu kurullarının önerisi üzerine Senato onayı ile belirlenir. İlgili çift anadal önlisans/lisans programının, öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.

 

  1. Öğrencilerin çift anadal programından alacağı dersler, en az 36 yerel kredilik dersten oluşur. Bu dersler ilgili bölüm/anabilim dalları arasında kararlaştırılır ve ilgili kurulların önerisi üzerine Senato onayı ile kesinleşir.

 

  1. İlgili kurulun onayından sonra öğrenciye kayıt yaptırdığı bölüm/anabilim dalından bir danışman atanır.

 

        ç) Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal programına kayıt yaptırdığı eğitim-öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.

 

  1. İkinci anadal programında kayıtlı olan ve diploma programının öğrenim süresi ile ilave bir yıl sonunda mezun olamayan öğrencilerden Bakanlar Kurulunca belirlenen miktarda katkı payı alınır.

 

  1. Anadal önlisans/lisans programını bitiren öğrenci ikinci anadal programına devam ederken, lisans/yüksek lisans programına da kaydını yaptırabilir. Bu durumda lisans/yüksek lisans programına ilişkin öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini de öder.

 

  1. Çift anadal ikinci diploma programında öğrenim gören öğrencinin anadal programında almış olduğu ve eşdeğerlikleri kabul edilen dersler, not çizelgesinde gösterilir.

 

 

Programın bitirilmesi

MADDE 8 (1) Çift anadal programının bitirilmesine ilişkin esaslar şunlardır:

 

  1. Anadal programından mezuniyet hakkını elde edemeyen öğrenciye ikinci anadal programı diploması verilmez.

 

  1. Öğrencinin ikinci anadal programındaki akademik başarısı için ayrı bir diploma düzenlenir.

 

        c) Anadal diploma programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süresi ikinci anadal diploma programına kayıt yaptırdığı eğitim öğretim yılından itibaren 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasında belirtilen azami süredir.

 

        ç) Tüm ikinci anadal öğrenimi süresince öğrencinin anadal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 4 üzerinden 2.5’e (veya 100 üzerinden 65’e ) kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 4 üzerinden 2.5’e (veya 100 üzerinden 65’e) düşen öğrencinin ikinci anadal programından kaydı silinir.

 

  1. Öğrencinin ikinci anadal programından mezun olabilmesi için anadal genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 3 (veya 100 üzerinden 70 ) olması gerekir.

 

  1. İkinci anadal programından kaydı silinen öğrencilerin başarılı olduğu dersler, anadal programının zorunlu dersleri olmaması koşuluyla, bölüm/anabilim dalı kararı ve ilgili kurul onayıyla seçimlik dersler yerine sayılabilir ya da bu öğrencilere, bulunduğu ana daldan mezuniyet tarihine kadar geçen sürede yandal programı ile ilgili koşulları yerine getirmeleri kaydıyla yandal programı sertifikası verilebilir.

 

         f) Çift anadal programından kendi isteği ile ayrılan veya ilişiği kesilen öğrencilerin anadal programına kabul edilmeyen ikinci anadal programında başarılı olduğu dersler, ilgili yönetim kurulu kararı ile genel not ortalamasına dahil edilmeksizin transkript ve diploma ekinde gösterilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yönergede hüküm bulunmayan hususlar

 

MADDE 9 (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Yürürlük

MADDE 10 (1) Bu Yönerge, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 11 (1) Bu Yönerge hükümlerini Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü yürütür.